Меню Затваряне

“Ходим по тънък лед”. Меркел предупреди германците, че са в началото на епидемията. Гърция удължи мерките

Германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага предупреди сънародниците си, че корона вирусът още дълго ще ограничава плановете им.

Германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага предупреди сънародниците си, че корона вирусът още дълго ще ограничава плановете им.

Германия все още е в началото на епидемията от новия корона вирус и ще трябва да живее с нея дълго време, заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

„Не живеем във финалната фаза на пандемията, а все още сме в началото ѝ“, каза Меркел в долната камара на парламента в четвъртък.

От 10 март светът се намира в условията на пандемия от корона вируса COVID-19. Заразените вече са повече от 2,6 милиона души, а починалите – 183 755.

Една четвърт от заболелите са се възстановили. Потвърдените случаи в Европа надминаха 1 милион, а починалите – 108 хиляди. Най-засегнатата страна в света в момента са САЩ. България въведе извънредно положение заради епидемията от корона вирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Заразените вече са над 1000 души.

Германия, която има най-многобройно население в Европа, е трета по брой на заразени след Испания и Италия и шеста по смъртни случаи, където е изпреварена още от Франция, Обединеното кралство и Белгия.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията потвърдените случаи на COVID-19 в Германия са над 148 хиляди или 178,5 заболели на 100 хиляди души население. Броят на оздравелите е по-висок от този на новозаразените.

„Спечелихме време“, заяви Меркел като добави, че то е използвано за укрепване на здравната система, но изрази безпокойство, че германците не спазват указанията за социално дистанциране и това може да доведе до нова вълна на епидемията, след като федералното правителство и властите на германските провинции се съгласиха да започнат да отварят някои магазини от тази седмица, а на 30 април ще обсъдят как да се действа след 3 май.

„Именно защото числата пораждат надежда, се чувствам задължена да кажа, че този междинен резултат е крехък. Застанали сме на възможно най-тънкия лед. Нека не излагаме на риск постигнатото“, призова Меркел в Бундестага.

Без лятна ваканция в чужбина

По-рано външният министър Хайко Маас предупреди германците, че тази година няма да могат да почиват в чужбина, тъй като не се очаква отпадане на ограниченията за пътуване в близките месеци.

Тази година няма да има нормална почивка с пълни плажове. Нито в Европа, нито в който и да било регион на света“, заяви Маас след заседанието на външните министри на ЕС в сряда, цитиран от “Дойче веле”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *